Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Hvad er padel?

Hvad er padel?

Padel er en forholdsvis ny ketchersport, som er ved at blive mere og mere populær i hele verden. Padelsporten kan beskrives som en kombination af 80% tennis og 20% squash, som spilles på en mindre bane end i tennis og med noget andet udstyr. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad padel er, og hvordan det spilles. Vi gennemgår også, hvem der opfandt padel, de mest enkle regler i padel samt mest nødvendige udstyr, som du skal bruge for spille padel.

Hvordan spiller man padel?

Padel spilles typisk i et double-format med to spillere på hver side nettet. Det vigtigste udstyr er padelbat og en bold, der ligner en tennisbold til forveksling, men med et lavere tryk. Padel spilles på en bane, der er ca. en tredjedel af størrelsen på en tennisbane. Duellen begynder med en underhåndsserv, der skal slås under taljen og lande diagonalt i modstanderens servefelt. Serven kan returneres, når den har ramt banens kunstgræs-underlag. Det er tilladt at lade bolden ramme væggene, også kaldet "glasset", som omgiver banen - dog skal bolden have ramt kunstgræsset inden væggen. Ellers dømmes bolden "out".

Hvad angår afgrænsning af padelbanen, er der i modsætning til tennis ingen "out-linje" på banens underlag. Bolden kan kun dømmes ude, hvis den rammer glasset før underlaget, eller hvis bolden bliver slået i nettet. Bolden må kun røre underlaget 1 gang, før den skal slås retur på modsatte side. Det er også tilladt at flugte (på engelsk: volley), hvor du slår til bolden uden, at den har ramt underlaget. Undtagelsen er her, at du ikke må flugte direkte på en serv - den skal ramme underlaget, før den må returneres. Er du nysgerrig på, hvad slagene hedder i padel eller de generelle udtryk i sporten, kan du få svarene i vores padelordbog.  

Du kan lade inspirere af de 10 bedste dueller fra den professionelle World Padel Tour 2022 herunder:

En kort intro til reglerne i padeltennis

Reglerne i padeltennis er relativt enkle (du kan dykke ned i det fulde regelsæt til padel her), hvilket gør det til et nemt og sjovt spil for både begyndere og erfarne spillere. Pointsystemet er det samme som i tennis, hvor spillerne får point, når modstanderen ikke returnerer bolden eller slår den uden for banen. Spillet spilles i sæt, og det første hold, der vinder to sæt, vinder kampen. 

Et af de mest unikke aspekter ved padel er, at spillerne kan bruge de glasvæggene, der omgiver banen, til at spille bolden. Dette giver spillet en ekstra dimension og giver mulighed for længere dueller og kan være med til at øge spændingen. Der er dog nogle begrænsninger for, hvordan væggene kan bruges. F.eks. kan spillerne ikke slå bolden direkte fra væggene ved serv, og bolden skal hoppe én gang, før den kan spilles fra væggene ved returneringen. Som udgangspunkt får du mest ud af sporten, hvis du spiller med jævnbyrdige makkere. Er du i tvivl om dit niveau i padel, kan du læse mere om niveauinddeling efter den såkaldte nye skala i denne artikel

Banemål og opbygning

En padelbane er 20 meter lang og 10 meter bred. Banen er delt i to halvdele af et net (88 cm højt på det midterste punkt), og hver halvdel er yderligere delt af en linje, der løber parallelt med nettet. Serveboksene er placeret i de bageste hjørner af hver banehalvdel, og serverne skal stå bag grundlinjen, når de server.

 

Banen er typisk lavet af kunstgræs, selv om der også kan anvendes andre materialer som f.eks. beton eller ler. Væggene omkring banen er lavet af glas og er typisk 3 meter høje, men dette kan variere afhængigt af producenten. Læs også denne artikel hvis du er mere nysgerrig på hvad det kræver, at bygge din egen padelbane.

Hvad skal man bruge for at spille padel?

For at spille padel skal spillerne bruge padelbat, og specifikke bolde lavet til formålet. Battet er typisk lavet af lette materialer, f.eks. carbon eller glasfiber, og har små huller i overfladen for at reducere luftmodstanden. Bolden er en smule mindre end en tennisbold og med et mindre lufttryk. Dette for at tilpasse den til spillets flow og dynamik, da banen er en hel del mindre end tennis og indeholder nogle andre aspekter i kraft af væggene.

Padelsko som er specifikt lavet til banens kunstgræs er også en god idé, da sko med standard såler ikke er skridsikre på padelbanens underlag. Udover det padelsko også som oftest udstyret med absorbering ud over standarden, da banens underlag typisk er lagt ovenpå betongulv.

Derfor er sko en anbefaling værd, hvis du vil passe på dig selv og reducere risikoen for skader. Du kan blive endnu klogere på det udstyr, som du skal bruge til padel, i denne artikel.

Hvem opfandt padel?

Padel blev opfundet i 1969 af Enrique Corcuera, en mexicansk forretningsmand, som ønskede at skabe et nyt spil, der kunne spilles på en mindre bane end tennis. Corcuera konstruerede den første padelbane i sin baghave ved hjælp af krydsfiner og hønsetråd. Den første officielle padelbane blev bygget i Acapulco, Mexico, i 1974, og spillet spredte sig hurtigt til Spanien og andre dele af Europa. I dag spilles padel i over 20 lande med anslået 10 millioner spillere på verdensplan.

Hvor spilles der padel i Danmark?

I Danmark er padel i rivende udvikling, og der bliver derfor bygget flere og flere baner. I Danmark har vi rigtig gode forhold, hvis man sammenligner os med lande udenfor EU. Vi har indendørs baner, udendørs baner som er overdækket og udendørsbaner under åben himmel. Uanset hvor du befinder dig i landet, kan du finde en padelbane nær dig. På grund af de skiftende vejrforhold i Danmark har vi klart flest indendørs baner. Vi er dog meget privilegeret som nation, og har derfor også små grupperinger i padelmiljøet, som spiller udendørs hele året rundt trods sne og slud. Indendørs banerne er dog de mest populære og her kan det være svært at booke baner spontant grundet den store padel entusiasme hos danskerne.

Forrige artikel Niveauinddeling i padel: Introduktion til den nye skala og farveinddeling
Næste artikel Padel regler
-- subify Snippet Start -->