Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Guide til padelbolde

Guide til padelbolde

Padelbolde er en af de mest essentielle dele af en god padelkamp. Derfor er det vigtigt, at du tager dit valg af padelbolde ligeså seriøst, som du tager dit valg af andet padeludstyr som bat og sko. Der findes således mange forskellige padelbolde, og de varierer i vægt, tryk og holdbarhed, hvilket giver dem forskellige egenskaber.

I denne artikel guider vi dig i at vælge den bedste padelbold til dit behov, og vi vejleder dig i de forskellige typer af bolde, deres holdbarhed samt deres opspring. Vi gennemgår også, hvordan du kan forlænge dine boldes holdbarhed og hvordan, du bedst opbevarer dem. Til sidst kan du også få vores anbefalinger til valg af padelbold, og du kan læse, hvorfor du ikke kan spille padel med en tennisbold.  

Typer af padelbolde

Der findes 2 forskellige typer af padelbolde; træningsbolde og turneringsbolde. Forskellen på disse padelbolde er primært at finde i hårdheden af boldene samt deres filt. Træningsboldene er en smule hårdere, hvilket gør dem lidt hurtigere i starten, og det bevirker ligeledes, at du kan spille med dem i længere tid uden, at de bliver for bløde. Filten på disse boldes overflade ikke lige så tyk, hvorfor de ikke har helt samme stabile og kontinuerlige opspring som turneringsboldene. Turneringsboldene er lavet til at have et perfekt opspring, så snart du åbner røret, men holder ikke denne fart ligeså længe som træningsboldene. 

Træningsboldene gør sig dermed rigtig godt i en boldkurv, hvor du ikke går så meget op i, om opspringet er 100% konsistent, men hvor det er vigtigere, at der fortsat er lidt fart på. Derimod er turneringsboldene gode til at spille kamp med, hvor opspringet er meget vigtigt, samt hvor der er råd til at skifte bolde hver 1-2 gange, du går på padelbanen. 

Hastighed: Normal vs speed 

Turneringsboldene fra nogle mærker findes både i en speed-version samt en normal version. Speed-boldene har den samme slags filt som de normale bolde, men de har ofte en anelse højere tryk, hvilket sikrer en øget fart. Dette gør boldene mere egnet til langsommere underlag samt spil under koldere forhold som dårligt isolerede haller eller udendørs baner. 

Det er derfor muligt, at du kan have den samme spiloplevelse med en speed-bold udenfor i 5º, som man oplever indendørs med en normal bold i 20º.

Hvordan kender man forskel på padelboldene?

Padelbolde ligner hinanden; De vejer ca. 55-60 gram, og de har en overflade af filt og og gummi. Producenterne inkluderer som regel i boldens navn, hvis der er tale om en bestemt version, der giver bolden en særlig egenskab. For eksempel har Head både en normal version, Head Padel Pro og en speed-version, Head Padel Pro S. 

Udover selve boldens navn adskilles de også af forskelligt farvevalg i indpakningen. Head Padel Pro bolden:

Head Padel Pro S bolden:

Hvor længe holder en padelbold?

Hvis du vil have en god spiloplevelse, er det vigtigt at udskifte dine padelbolde regelmæssigt. Stort set alle padelbolde kommer i et rør under tryk (der kan være undtagelser, hvor bolden ikke er under tryk men har et tykkere lag af gummi), hvilket betyder, at så snart du åbner et rør med padelbolde, så begynder de langsomt at blive blødere. Selv uden at være blevet spillet med, vil et åbnet rør bolde være stort set ubrugelige efter 1 uge. Vi anbefaler, at man skifter bolde efter 1-3 ganges spil og senest efter 1 uge.

Spiller du med bløde padelbolde, har de et kortere udspring, og det bliver derved nemmere at afgøre bolden. Duellerne forkortes uhensigtsmæssigt meget, og spillet ændres markant i forhold til udgangspunktet. I WPT turneringer skiftes boldene hvert 7.parti, og øvede spillere herhjemme åbner et nyt rør hver kamp. 

Hvor mange bolde bruger man i padel?

Et rør med 3 eller 4 bolde er rigeligt, når du spiller padel. Typisk vil serveren have en bold i hånden og en bold i lommen, hvis andenserven skal i brug. Den sidste bold har makkeren ofte i sin lomme. Alternativt har modstanderen den, eller også ligger den oppe ved nettet. Pointen er her, at der ikke ligger bolde og flyder rundt på banen under en duel. For det første er der risiko for at falde over dem, og for det andet taber du duellen, hvis du glider i en bold på afveje og derfor ikke får returneret dit slag - det er dit eget ansvar at fjerne boldene fra din banehalvdel.

Derudover sikrer det også et bedre flow imellem duellerne, når boldene effektivt cirkulerer hen til serveren i stedet for, at man mellem hver duel skal traske rundt og samle bolde sammen til næste duel. Derfor er det heller ikke anbefalelsesværdigt at bruge 6 eller 8 bolde ad gangen i din padelkamp, da der i så fald er alt for mange bolde at holde styr på.

Trykrør til padelbolde

Ved hjælp af en trykbeholder kan du forlænge levetiden for dine bolde til padeltennis. På den måde kan du genbruge dine padelbolde, så du ikke skal åbne et nyt rør hver gang, du skal spille. Trykbeholderen er et kort rør, typisk med plads til 3-4 bolde, som du kan indstille til et tryk på eksempelvis 11 psi, som et almindeligt rør bolde kommer med. 

En padelbold kan typisk sættes under tryk 3-4 gange og genvinde det meste af sin oprindelige hårdhed. Trykrøret har ikke optimal effekt, hvis dine bolde er gamle og allerede har mistet en stor del af sit oprindelige tryk. Effekten er bedst, hvis der er tale om nye bolde, som du kort efter spil lægger i trykrøret. Metoden kan forlænge livet for dine bolde, og dermed spare dig tid og penge. Og så er det godt for miljøet at bruge sine bolde i længere tid. 

Opbevaring af padelbolde

Det er anbefalelsesværdigt at opbevare sine padelbolde i stuetemperatur og uden for sollys. Både for høje og for lave temperaturer påvirker bolden negativt, så lad dem blive i røret uåbnet lige indtil, du skal bruge dem. Og vil du genbruge dem en anden gang, kan du med fordel lægge dem tilbage i røret, så de er bedst muligt beskyttet mod lys og fugt - og så slipper du desuden for, at de ligger spredt rundt i tasken. 

Er der forskel på tennisbolde og padelbolde?

Selvom bolde til tennis og padel ligner hinanden, er der stor forskel på at spille padel med en padelbold og en tennisbold. Det kan derfor ikke anbefales at spille padel med en tennisbold. Den væsentligste forskel er, at padelbolde har et lavere tryk, og de hopper dermed mindre end tennisbolde. Filten på en padelbold er også en lille smule længere for at gøre den langsommere. Derudover kan padelbolde være en anelse større (ca. 6.50 cm i diameter) end tennisbolde (ca. 7 cm i diameter), men dette er ikke altid tilfældet. 

Hvilken padelbold er bedst?

Vi bliver ofte spurgt om, hvilket padelbat man skal vælge. Svaret afhænger i høj grad af individuelle forhold som spilleniveau og personlige præferencer. Med hensyn til hvilken padelbold, du skal spille med, er svaret ikke anderledes; Det kommer an på dit niveau og hvilke egenskaber, du ønsker af bolden. Og så er det naturligvis vigtigt, at bolden passer til de padelbaner, du spiller på, herunder om det er udendørs eller indendørs samt hvilket underlag, padelbanen har. 

Hvis du spiller på langsomme baner, eller du vil have mere bounce i bolden, er en hurtig padelbold som Head Padel Pro S eller RS Champions Choice oplagte valg. Foretrækker du en padelbold med en normal hastighed, benytter mange spillere Head Padel Pro.

Her giver Kasper fra vores team et overblik over hvilke bolde som gør det godt.

 

Tilbud på padelbolde

Netop grundet den ringe holdbarhed tilbyder vi også altid skarpe pakke tilbud på hele kasser af padelbolde. En kasse med padelbolde indeholder 24 rør bolde, hvorfor der ved køb af denne er til en del ugers padelspil. Del kassen med dine kammerater eller behold den selv - gå ikke glip af de gode tilbud på padelbolde her.

Forrige artikel Guide til valg af padeltaske
Næste artikel Guide til valg af padelsko
-- subify Snippet Start -->